Mine erindringer om mølleriet i Udby.
Jeg har lige læst artiklen i Nordvestnyt 25-3-13 om Huset på Næsset det er et flot resultat der er opnået. Jeg er bare lidt skuffet over der slet ikke findes gamle billeder af elværket og mølleriet og lidt historie fra dengang dette arbejde, der må være ældre næsboere der kan huske Lasse og Hans som var personalet i mølleriet da det stoppede i 1950. Jeg er opvokset i Uglerup udflytter (nu Højlystvej) da jeg var 10-11 år kørte jeg med Hestevogn til mølle i Udby for at få malet korn til griser og heste.
Vi havde en lille fjedervogn som den hed der var sæde og så kunne den bære 3 sække korn, de 2 med byg skulle males til grisene og 1 med Havre der skulle valses til hestene. Når jeg kom op til møllen kørte jeg ind i en køregang, så blev sækkene hejst op på øverste loft og kornet malet, så løb det så ned på mellemste loft og kom i sække igen.
Jeg kan ikke huske hvor lang tid det tog men når jeg havde læst af kørte jeg om bagved hvor der var en stald jeg kun sætte hesten ind til kornet var færdig.
Det var kun i Udby der var slagter forretninger 2 stk. så jeg skulle gerne have slagtervarer med hjem. Jeg skulle jo også gerne nå at komme ind på Elværket det var en stor oplevelse at se de store maskiner. Det blev aldrig kaldt andet end elværket men strømmen blev leveret til Næsset fra Svinninge som Vekselstrøm og på værket i Udby blev det omformet til jævnstrøm. Jeg kan huske der blev etableret Vekselstrøm på næsset men ikke hvornår, der skulle omforandres Elpærer og Elektriske maskiner, da det var en anden spænding der blev leveret. Udenfor husker jeg der var et stort guld fiske bassin som jo også skulle besøges og til sidst op i mølleriet og se om mine varer var klar så jeg kunne komme hjem igen.
Når disse ting var gjort spændte jeg for vognen igen, kørte ind og fik læsset de tre sække som var malet. Det var det værste ved hele turen jeg kunne jo ikke løfte sækkene som kom glidende ned fra loftet så jeg skulle holde bestemt med vognen så sækkene lå godt uden at falde af på vej hjem.
Jeg kan også huske at der blev lavet et fælles frysehus i elværket da det blev nedlagt, hvor vi så afleverede en masse pakker med kød når vi havde slagtet de blev så frosset og lagt i et rum med nummer i kølehuset og i det kom vores kød ind.. Mor havde sat et nummer på hver pakke, samt numre derhjemme hvor der stod hvad der var i pakken med det nummer
Der var et ægtepar der passede frysehuset som havde bestemte åbningstider så blev vi drenge sendt til Udby efter kød i frysehuset, det var noget billigere end hos slagteren. Det er hvad jeg husker om Mølle og Elværk 1947—1955 men der er sikkert flere der husker mere fra den tid så jeg håber de vil rette mig.
En husmandssøn: Ole Hemmingsen